Pink Zebra

A legsokkolóbb betegségek

Bizarr betegség

 

Szörnyű betegségeket mutatunk be, amelyek nem csak az életminőséget rontják le jelentősen, de elszenvedőik sajnos a társadalom száműzöttjeivé válnak, mivel az átlagostól nagy mértékben különböznek. Állapotuk bravúros orvosi beavatkozásoknak köszönhetően némileg javítható, de véglegesen soha meg nem gyógyítható.

  

Haemangióma:

Ez a nem rosszindalatú érdaganat kis kitágult erek rendetlen, sűrű összetömörülése a bőrön vagy a belső szervekben. A betegség mutatkozhat kis piros folt formájában, de akár az egész arcot eltakarhatja gyors növekedése miatt. 

5

 

Vérfarkas szindróma:
 
A betegség hátterében nem a Twilight sorozat iránti túlzott rajongás áll, ahol az egyik szereplő vérfarkassá változik át. Ezzel a szindrómával élőkre a túlzott szőrnövekedés jellemző, ami kétféle módon nyilvánulhat meg. Az egyik esetben az egész testet ellepi a szőr, amásik esetben lokaloizáltan jelentkezik a probléma. 
   3
 

Bőrszarv:

Ez egy kemény, szarvalakú szaruképződmény, amely több cm-nyi hosszúságot is elérhet. Normális bőrön, anyajegyeken, szemölcsökön, rákos elváltozásokon és hegeken keletkezik. Leggyakrabban az arcon és a hajzatos fejbőrön fordul elő. Kezelése egyszerűen a szarv kimetszésével történik. 

 4

 

Polymelia – Sok végtagúság:

A polymelia a végtagokat érintő születési rendellenesség, amelyben az érintettek több végtaggal rendelkeznek a normálisnál. A számfeletti végtagok rendszerint csökevényesek és/vagy deformáltak.

Néha a sziámi ikrek fejlődése akad el, és az egyik iker a végtagjait kivételével felszívódik, és ezek a végtagok hozzákapcsolódnak a másik ikerhez. Egyes esetekben a plusz kis lábak a normál lábak között, a gerinchez kapcsolódnak.

  6

 

Polyostotic Fibrous Dysplasia (McCune-Albright-szindróma):

Ez a betegség a csontok tumorszerű elváltozásátjelenti, amely érinthet egy vagy több csontot. Vezető tünete a fájdalom, a törés és a csontok deformitása. Sok esetben azonban a folyamat tünetmentes lehet. Érinthet egy csontot vagy lehet több csontot érintő, ilyenkor a lefolyás is súlyosabb.

 2

 

Nomás betegség:

Az arcnak egy rendkívűl rossz indulatú üszkös megbetegedése, mely kizárólagosan a gyermekkorban, még pedig rendszerint súlyos általános megbetegedések után, és pedig többnyire különben sem egészséges (p. gövélyes) egyéneken szokott fejlődni. Fellépésének általában rossz egészségügyi viszonyok is kedveznek. Többnyire előjelek nélkül, jó közérzet közepette lepi meg a beteget üszkös fekély alakjában az arcon; az üszkösödés rohamosan halad mélység s szélességben egyaránt; rövid idő alatt az arcbőrt átlyukasztja, úgy hogy a fogak s a nyelv láthatókká lesznek.

Enyhe esetekben a folyamat megállhat, többnyire azonban dacolva minden kezeléssel, feltartóztathatatlanul tovább terjed, hihetetlenül visszataszító roncsolásokat okozva. Kóroka még ma is ismeretlen. Még a legerélyesebb népi gyógykezelés, p. a tüzes vas alkalmazási is igen gyakran tehetetlennek bizonyul e bajjal szemben. Javulás esetén is nem ritkán visszaeséssel találkozunk. Életben maradás esetén az anyaghiány befedése sebészi, pl. plasztikai műtéttel történhetik.

7

 

Epidermodysplasia verruciformis – Fakéreg bőr:

A Lewandowski-Lutz diszpláziának is nevezett betegség egy extrém ritka, öröklődő bőrbetegség, amely a bőrrák fokozott kockázatával jár. Hátterében a humán papillóma vírussal (HPV) szembeni fokozott érzékenység áll, az érintettek bőre fakéregre emlékeztet. Először egy kis szemölcs alakul ki, majd ez fokozatosan súlyosbodik. Jellemzően gyerekkorban alakul ki, tünete a bőr száradása, feketedése, fakéreg-szerűvé válása. Később gyökérszerűen megkeményedik a kitüremkedés, és visszafordíthatatlanul ellepi a végtagokat.

8

 

Makrodaktília:

 

Liu Hua rendelkezett a világ legnagyobb kezével, a kínai férfi 24 éves koráig küzdött a makrodaktília következményeivel. Ez egy olyan veleszületett rendellenesség, mely során a végtagok közül valamelyik feltűnően nagy és deformált. Az ujjakon a csontszövet és a lágyszövet abnormális növekedésével jár, sajnos még kialakulásának okai ismeretlenek. A bal kezén a hüvelykujja, mutatóujja és középső ujja nőtt meg gigantikus méretűre, míg a maradék kettő teljesen átlagos mérettel rendelkezett. Az ujjak növekedésével a keze is egyre csak vastagabb lett, ahogy teltek az évek. Liu Huának 2007-ig kellett együtt élnie hatalmasra nőtt ujjaival, melyek miatt képtelen volt normális életet élni. 2007 júliusában 7 órás műtét során csökkentették kezének méretét, amely során 6 kilós daganatot távolítottak el.A legnagyobb kezű ember 

Neurofibróma:

A neurofibromatózis egy olyan geneikai betegség, amely bőrön többszörös csomók megjelenésével, bőrpanaszokkal és tumorok kialakulásával jár.  6 vagy annál több kávészerű folt már nagy valószínűséggel a szindrómára utal. A betegséget az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzása okozza. Sokszor bőr alatti csomó tapintható. Ha a neurofibroma a koponyaüregbe terjed, akkor életveszélyes állapotot okoz.

Bizarr betegség

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Pink Zebra Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le semmiről! 

 

Forrás: http://omgwut.xyz/9-most-bizarre-medical-conditions-youve-never-seen/2/, http://www.pirula.net/szakok/borgyogyaszat/hemangioma/hemangioma.htm, http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/2221/verfarkas-szindroma-napfogyatkozas, http://www.kislexikon.hu/noma.html, https://hu.wikipedia.org/wiki/Neurofibromat%C3%B3zis

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!